De komende herfst is een goed moment om, vanuit een nieuwe invalshoek, het plateau van Croix-Scaille te verkennen, dat bedekt is met een van de grootste bosgebieden van Europa. De "Sentier de la Croix-Scaille" brengt u naar deze uitzonderlijke plek, die een hoogte van 505 m bereikt, voor een rondwandeling van ongeveer 4 uur en 15 observatiepunten. Van de Millenniumtoren tot de Jacobhoeve, via de Fange de l'Abîme, ontdekt u de geologische en pedologische bijzonderheden van de Ardennen, waarvan dit plateaulandschap, sterk doorsneden door waterlopen, een mooie illustratie is.
Hoe zijn deze landschappen gevormd? Hoe kunnen ze worden geïnterpreteerd? Op basis van eenvoudige waarnemingen wordt in deze route het verband gelegd tussen de samenstelling van de ondergrond (geologie), het uiterlijk van het landschap (geomorfologie) en de bodem (pedologie). Kaarten, foto's, gedetailleerde teksten en kleurendiagrammen helpen u bij het observeren, beschrijven en interpreteren van het landschap om u heen.
Dit wandelboekje maakt deel uit van de collectie "Sentiers géologiques et pédologiques en Province de Namur" die u uitnodigt om ons milieu te begrijpen door een selectie van opmerkelijke sites te observeren met het oog van een geoloog en een pedoloog. Elk van hen illustreert een specifieke fase in de evolutie van ons continent.
Dit geo-pedologische reisproject, dat is opgezet door Vincent Hallet, professor aan het departement geologie van de Universiteit van Namen, werd gesubsidieerd door de Fondation Gouverneur René Close. Het werd uitgevoerd door I. Bonniver (UNamur), S. Rekk (UNamur), L. Bock (ULiège-Gembloux), P. Engels, M. Eugène, G. Mahy en Vincent Hallet in samenwerking met C. Willam, M. Gijsemberg, V. Brahy.